Υλικά:

  • 2 μεγάλα πορτοκάλια
  • 2,5 κούπες ζάχαρη
  • ¾ κούπας  ελαιόλαδο πολύ καλής ποιότητας
  • ¼ κούπας ByRaki flavor τσικουδιά ή ByRaki flavor Πορτοκάλι
  • 3 κουταλάκια μπέικιν
  • 1 ,5  κούπα αλεύρι
  • 1,5 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
  • Προαιρετικά , περίπου 100 γραμμάρια κουβερτούρα

Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια και αφού βγάλουμε το μέρος που ήταν το κοτσάνι τους τα βάζουμε να βράσουν. Όταν βράσουν 5 λεπτά αλλάζουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά (συνολικά δηλαδή βράζουν 3 φορές από 5 λεπτά). Τα στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.

Αλέθουμε το ένα πορτοκάλι στο multi να γίνει λείος πολτός αφού αφαιρέσουμε όσες περισσότερες από τις λευκές μεμβράνες γίνεται και συμπληρώνουμε με νερό ώστε να έχουμε 1,5 κούπα πολτό. Χτυπάμε με το χέρι σε μπολ ανάμειξης το ελαιόλαδο με τη 1 κούπα από τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν και προσθέτουμε τον πολτό του πορτοκαλιού μέσα στον οποίο διαλύουμε τη σόδα. Προσθέτουμε και το ποτό.

Ανακατεύουμε το μπέικιν με το αλεύρι και το προσθέτουμε στο μείγμα μας , όπως και το
σιμιγδάλι.

Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 20 λεπτά, ώστε να φουσκώσει το σιμιγδάλι και το αδειάζουμε σε ταψί Νο 30. Ψήνουμε την πίτα μας στους 180 βαθμούς για μία ώρα ( μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι που θα βυθίσουμε στο κέντρο της).

Αφήνουμε να κρυώσει και φτιάχνουμε το σιρόπι:

Βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη σε κατσαρόλα με 1 κούπα νερό και το άλλο πορτοκάλι κομμένο σε λεπτές φέτες. Βράζουμε το σιρόπι (στο max της θερμοκρασίας του ματιού ) και μετράμε 10 λεπτά από την στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός .

Αποσύρουμε από το μάτι και σιροπιάζουμε την πίτα μας (Κρύα πίτα, ζεστό σιρόπι), χωρίς να αφήσουμε τις φέτες πορτοκαλιού να πέσουν πάνω της. Κόβουμε τις φέτες πορτοκαλιού στα δύο και γαρνίρουμε.

Στολίζουμε και με λιωμένη κουβερτούρα

Αφήνουμε να κρυώσει και απολαμβάνουμε.

ΠΗΓΗ: www.cretangastronomy.gr