Γάμος Βρετανών με λύρες και μπομπονιέρα… ByRaki flavor!

Γάμος Βρετανών με λύρες και μπομπονιέρα…ρακί! (photos)

Από τη στιγμή που αντίκρισαν το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου τις Γούβες σε φωτογραφίες και το συνδύασαν τις εικόνες των μαγευτικών τοπίων της Κρήτης , η Jenna και James ήξεραν ότι αυτό ήταν το ιδανικό σκηνικό για το γάμο τους. Αυτό που δεν ήξεραν είναι ότι η παράδοση της Κρήτης θα τους «κέρδιζε» τόσο ώστε θα «έστηναν» ένα αυθεντικό κρητικό γλέντι και θα «έσερναν» και το χορό!

Οι δύο Βρετανοί παρότι έχουν ήδη αποκτήσει παιδιά, δεν είχαν πάρει τη μεγάλη απόφαση να παντρευτούν και έτσι είπαν να διαφοροποιηθούν από τα συνηθισμένα. Έστειλαν προσκλήσεις στους καλεσμένους τους καλώντας τους να έρθουν μαζί τους στην Κρήτη για να ζήσουν από κοντά τη στιγμή που θα επισφραγίσουν για πάντα τον έρωτά τους με φόντο το γαλάζιο της θάλασσας και παραδοσιακούς ήχους του νησιού που ακόμα και σήμερα μαζί με πολλές αναμνήσεις αντηχούν στη αυτιά τους.

Όπως εξηγεί στο neakriti.gr Beverly Lenordυπεύθυνη διοργάνωσης γάμων που κατοικεί μόνιμα στην Κρήτη «η Jenna  δεν είχε γνωρίσει την Κρήτη αλλά ο James την είχε επισκεφθεί και άκουγε πάντα τον θαυμασμό της μητέρας του για το νησί. Έπειτα όταν πήγαν σε μια έκθεση γάμου στην Αγγλία δεν άργησαν να καταλήξουν στην απόφαση να γίνει εδώ ο γάμος. Ένα χρόνο επικοινωνούσαμε και οργανώσαμε κάθε λεπτομέρεια, οι Βρετανοί είναι πολύ οργανωτικοί. Τελικά έγινε ο πολιτικός γάμος στην Κρήτη και έπειτα με την άδεια του ιερέα αντάλλαξαν όρκους έξω από το όμορφο εκκλησάκι».

Έσυραν το χορό και… για μπομπονιέρες ρακί!

Το ζευγάρι δεν αρκέστηκε μόνο στην ανταλλαγή όρκων αιώνιας αγάπης. Θέλησε να γιορτάσει με …κρητικό τρόπο το γάμο και να ακολουθήσει ήθη και έθιμα του νησιού. Έτσι λοιπόν ακολούθησε το γλέντι σε ταβέρνα των Γουβών όπου οι Βρετανοί καλεσμένοι γεύτηκαν κρητικές λιχουδιές και έλαβαν μια πρωτότυπη μπομπονιέρα. Σύμφωνα με την κα Lenord «ήθελαν για το τραπέζι μουσακά, σουτζουκάκια, κρητικά φαγητά ακόμη και ντομάτες…Έπειτα μαζί με Κρητικούς με παραδοσιακές φορεσιές, χόρεψαν και οι ίδιοι. Για μπομπονιέρα όπως τους πρότεινα, δόθηκαν μπουκαλάκια με ρακί και άρεσε πολύ στους Βρετανούς!».

Δίνουν ως μπομπονιέρα λάδι και μέλι

Η κα Lenord εξηγεί ότι υπάρχουν τουρίστες που προτιμούν πολυτελείς γάμους δίπλα στο κύμα σε πολυτελή ξενοδοχεία, αλλά παροτρύνει πολλούς και να γνωρίσουν καλύτερα την Κρήτη. Να προτιμήσουν τοπικά προϊόντα και υπηρεσίες και φυσικά να γευτούν οι ίδιοι και οι καλεσμένοι τους «θησαυρούς» της Κρήτης. Όπως αναφέρει «υπήρξαν φορές που οι καλεσμένοι έλαβαν ως δώρο μπουκαλάκια με λάδι ή μέλι και τους άρεσαν πολύ τα προϊόντα αυτά. Όπως τους αρέσουν και τα κουφέτα που δεν είχαν δει ποτέ πριν έρθουν στην Ελλάδα. Ακούνε με προσοχή τα έθιμα που συνοδεύουν τους γάμους και συγκινούνται όταν τους εξηγούμε ότι το μέλι και το καρύδι δίνεται για να είναι γλυκιά η ζωή του ζευγαριού… Πολλοί αποφασίζουν και εκείνοι να κάνουν το γάμο τους στην Κρήτη ακούγοντας και βλέποντας άλλα ζευγάρια».

Η Planet Weddings οργάνωσε το συγκεκριμένο γάμο και πολλούς άλλους, και είναι ενδεικτικό του γεγονότος ότι ο γαμήλιος τουρισμός εξελίσσεται δυναμικά αφού αποτελεί όνειρο ζωής για πολλούς Ευρωπαίους να ανέβουν τα σκαλιά εκκλησίας… στην Κρήτη και να το γιορτάσουν με λύρα , μπομπονιέρες και κουφέτα.

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη
πηγή: http://www.neakriti.gr

Share this Post