Η κατάψυξη και η πήξη της Τσικουδιάς

Σύνηθες φαινόμενο, που συναντιέται στην Τσικουδιά ή Ρακή Κρήτης, είναι να παγώνει ή κρυσταλλώνει όταν αποθηκεύεται σε οικιακούς ή επαγγελματικούς καταψύκτες.

Ο λόγος που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο είναι οι βαθμοί κελσίου του καταψύκτη, σε αναλογία με τους αλκοολικούς βαθμούς του αλκοολικού διαλύματος.

Η θερμοκρασία στους καταψύκτες κυμαίνεται:

  • Στους οικιακούς -18Ο βαθμούς Κελσίου
  • Στους επαγγελματικούς -25ο βαθμούς Κελσίου

Το σημείο πήξης του αλκοολικού διαλύματος είναι περίπου το μισό του αλκοολικού βαθμού κάτω από το μηδέν.

Ο αλκοολικός βαθμός της τσικουδιάς συνήθως κυμαίνεται από 37,5% έως 40% vol alc.

Όταν επιλέξουμε μια Τσικουδιά με 38% περιεκτικότητα αλκοόλ, το σημείο πήξης θα είναι στους -19ο βαθμούς Κελσίου. Εάν την Τσικουδιά την αποθηκεύσουμε σε οικιακό καταψύκτη με θερμοκρασία -18ο δεν ξεπερνάει το σημείο πήξης, ενώ στους επαγγελματικούς καταψύκτες με θερμοκρασία -25ο ξεπερνάει το σημείο πήξης, με αποτέλεσμα να υπάρξει πήξη.

Έχοντας επιλέξει την Τσικουδιά με 38% vol alc για οικιακή χρήση, αφαιρώντας το καπάκι του μπουκαλιού για μεγάλο χρονικό διάστημα, κατά την κατανάλωσή του, το απόσταγμα θα χάσει αλκοολικούς βαθμούς. Η Τσικουδιά μετά την μείωση θα έχει κάτω από 36% vol alc, με αποτέλεσμα όταν ξανά τοποθετηθεί στον οικιακό καταψύκτη, στους -18ο βαθμούς Κελσίου να υπάρξει η πήξη της.

ByRaki flavor
Team

Share this Post