Ηδύποτα ή Λικέρ

Η παρασκευή ηδύποτων – λικέρ ξεκίνησε απο μοναχούς τον 13ο αιώνα, κυρίως για ιατρική χρήση.

Ξεκινώντας κάποιος από την ετυμολογία της λέξης «ηδύποτο» βγάζει αμέσως τα πρώτα συμπεράσματα.

Ηδύποτο από τα αρχαία Ελληνικά «ἡδύποτον», και ουδέτερο αυτού  «ἡδύποτος» από τις λέξεις “ἡδύς” και “ποτος”. Ήδύς  σημαίνει γλυκός και ποτος είναι το ουδέτερο της λέξης ποτό, άρα γίνεται λόγος για ένα γλυκό ποτό.

Η λέξη λικέρ προέρχεται από την γαλλική liqueur που προέρχεται από το λατινικό liquifacere που σημαίνει υγροποιώ.

Οι δυο παραπάνω λέξεις σε συνδυασμό, προδίδουν κατά κάποιο τρόπο και το αποτέλεσμα και την διαδικασία αντίστοιχα.

Ξεκινώντας με το λικέρ βλέπει κάποιος τον τρόπο της παρασκευής, καθώς κρατάμε από την λατινική λέξη το «υγροποιώ». Υγροποιείται ένα φρούτο, ένα βότανο ή οτιδήποτε άλλο έχει στερεά μορφή, γεύση ή και άρωμα. Από το ηδύποτο βλέπει κάποιος το αποτέλεσμα, το οποίο είναι ένα «ἡδύς» «ποτος», δηλαδή ένα γλυκό ποτό.

Υγροποίηση:

Τα βασικά υλικά που χρειάζονται είναι τρία, αλκοόλ, γλυκαντική ουσία και το φρούτο ή το βότανο που θέλει κάποιος να υγροποιήσει. Το αλκοόλ προέρχεται από απόσταγμα γεωργικής προέλευσης, όπως είναι για παράδειγμα στην Ελλάδα η τσικουδιά ή το τσίπουρο που έχουν ως πρώτη ύλη τα σταφύλια. Οι γλυκαντικές ουσίες προέρχονται επίσης από από γεωργική προέλευση ζάχαρη, μέλι, στέβια, ασπαρτάμη και άλλες. Τέλος θέλοντας να πάρει γεύση, άρωμα, οξύτητα και χρώμα χρησιμοποιείται και η επιθυμητή ύλη για να τα δώσει όλα αυτά, ή μέρος αυτών, στο απόσταγμα. Κατά τόπους ανά τον κόσμο χρησιμοποιείται διαφορετική ύλη, στην Ελλάδα πολύ γνωστά είναι, το ρόδι, το πορτοκάλι και το λεμόνι.

«ἡδύς» + «ποτος»:

Μετά την παρασκευή παρατηρείται ότι το διαυγές απόσταγμα έχει πάρει γεύση, χρώμα και άρωμα από τα υλικά που έχουν προστεθεί. Το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό σε κάθε περίπτωση. Το ποσοστό αλκοόλ που περιέχει ένα ηδύποτο ξεκινάει από 16% ενώ η χαμηλότερη ποσότητα σακχάρων ορίζεται στα 200 γραμμάρια ανά λίτρο εκφρασμένη σε ιμβερτοσάκχαρα.

Οι συνταγές είναι πάρα πολλές κατά τόπους και κατά οικογένειες σε όλη την Ελλάδα, με διαφορετικά υλικά, ποσότητες, ημέρες ωρίμανσης και άλλα. Η μαγική συνταγή κάθε οικογένειας είναι μοναδική σε αποτέλεσμα και διαφέρει σε ένταση αρώματος, γεύσης και χρώματος.

Αρκετές οικογένειες έχοντας στα χέρια τους αυτές τις συνταγές θέλησαν να τις προσφέρουν και στον υπόλοιπο κόσμο, συγγενείς ή φίλους . Στην Ελλάδα επιτρέπεται η παρασκευή ηδύποτων για οικιακή χρήση, αλλά απαγορεύεται η πώληση του βάση της νομοθεσίας περί αλκοολούχων ποτών (Φ.Ε.Κ. 1634/Β/17-8-2007 και οι τροποποιήσεις αυτής).

Η νομοθεσία αυτή ορίζει ότι για την παρασκευή και πώληση των ηδύποτων σε χώρους εστίασης και εμπορικά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, πρέπει να υπάρχει άδεια ποτοποιίας (Φ.Ε.Κ.  832/Β/25-6-2003 και οι τροποποιήσεις αυτής).  Έχοντας λάβει υπόψη την νομοθεσία, αρκετές οικογένειες πήραν τις συνταγές αυτές και μετά την δημιουργία ποτοποιίας τις έβγαλαν στην διάθεση του αγοραστικού κοινού, έτσι έπραξε και το ByRaki flavor.

Τέλος του 2016, ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, πιστοποίησε την επιχείρηση ByRaki flavor, για την μοναδικότητα και την καινοτομία της στην αγορά της Ελλάδος, με Πιστοποιητικό Υποδείγματος Χρησιμότητας με ΑΡΙΘΜΟ ΠΥΧ: 20160200019. Το ΠΥΧ παρέχει στον κάτοχό του, το αποκλειστικό δικαίωμα να εκμεταλλευτεί την προστατευόμενη εφεύρεση στην Ελλάδα, για όσο χρόνο είναι σε ισχύ. Πρόκειται για δικαίωμα μονοπωλιακής εκμετάλλευσης της εφεύρεσης με ποσοστό αλκοόλ απο 21% – 28%.

ByRaki flavor team

Share this Post